Światowy Dzień Nutelli … hm …? A może lepiej w domowej wersji?
Nutellę znają chyba wszyscy, powstała w 1964 roku, obecnie dostępna jest w 160 krajach, a od 2007 roku w mediach społecznościowych możemy znaleźć informację, że 5 lutego to jej światowy dzień.
Czy jest jednak co świętować?
Czy produkt o takim składzie powinien być reklamowany zwłaszcza w kontekście prawidłowego odżywiania się dzieci.
Jak wygląda skład Nutelli?
Przede wszystkim nie jest to krem orzechowo czekoladowy a krem cukrowo tłuszczowy, 100 g produktu dostarcza 56,8 g cukru i 30,9 g tłuszczu. Niewiele miejsca pozostaje na mleko, orzechy czy kakao, prawda? Nie powinno więc dziwić, że 100 g dostarcza nam 539 kcal, czyli tyle co porządny obiad.
Jak więc wygląda sprawa jakości użytych składników?
Tłuszcz stanowiący drugi co do ilości składnik to olej palmowy. Niech nie zmyli Cię roślinne pochodzenie kwasów tłuszczowych, to wciąż nasycone kwasy tłuszczowe, najtańsze i najgorszej jakości, przyczyniające się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, które w dalszym ciągu stanowią pierwszą przyczynę zgonów w Polsce.
Co powiesz na domową alternatywę?
Krem czekoladowy z awokado
Składniki:
Awokado – 1 sztuka ok. 140 g
Orzechy laskowe – garść 20 g
Kakao – 1 łyżka ok. 10 g
Ksylitol – 1 łyżeczka ok. 7g
Orzechy zmiel na drobniejsze kawałki. Awokado obierz, wyjmij pestkę i zblenduj z pozostałymi składnikami na krem. Jeśli wolisz bardziej intensywny smak kakao lub więcej słodyczy zmień proporcje składników według uznania.
KCAL | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | BŁONNIK |
108 | 1,88 g | 9,05 g | 6,36 g | 0,7 g |
Smacznego 🍓