Keto,  Przepisy

Przepisy na Wielkanocny stół

Chcesz spróbować czegoś nowego na Święta? Polecam Ci swoje ulubione przepisy na Wiosenną sałatkę, bardzo wielkanocną Zupę chrzanową, Makowiec bez mąki i cukru oraz mój faworyt Lemon curd 🍋

Daj znać w komentarzu czy moje przepisy smakowały Twoim gościom ❤️

Wiosenna sałatka 🥑

 SKŁADNIKI:SKŁADNIKI NA DOMOWY MAJONEZ BAZYLIOWY:
(PRZEPIS NA 5 OSÓB)

📍1/2 PORA1/2 SZKLANKI KOMOSY RYŻOWEJ/QUINOA NAJLEPIEJ CZARNA- ŁADNIE WYGLĄDA W SAŁATCE
📍2 PĘCZKI RZODKIEWEK (Z ZIELONYCH LIŚCI POLECAM ZROBIĆ PESTO)
📍6-8 OGÓRKÓW KONSERWOWYCH
📍1 AWOKADO
📍1/2 KALAFIORA
📍1 PĘCZEK KOPERKU
📍1 PĘCZEK SZCZYPIORKU

DO PODANIA: 3-4 UGOTOWANE JAJKA NA TWARDO 
📍250 g oleju z pestek winogron albo olej rzepakowy
📍duża garść świeżych listków bazylii
📍1 łyżka octu winnego
📍1 łyżeczka musztardy Dijon
📍1 łyżeczka soli morskiej
📍świeżo zmielony pieprz

Możesz też zblendować ulubiony majonez ze świeżymi listkami bazylii.

Przygotowanie:

Komosę ryżową gotuj w garnku ze szklanką osolonej wody, pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po ugotowania odsączamy i czekamy, aż ostygnie.

Wszystkie warzywa dokładnie umyj – kalafior pokrój na tzw. drobne różyczki, rzodkiewki i ogórki konserwowe w cienkie plastry, por w talarki, szczypior i koperek na drobno. Całość przełóż do dużej miski i dodaj ugotowaną komosę. Dodaj domowy majonez i wymieszaj, do połączenia się wszystkich składników. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatę możesz podać z ugotowanymi jajkami na twardo i świeżym awokado.

Aby zrobić domowy majonez: do wysokiego naczynia nalej olej, dodaj żółtko jajka, musztardę, ocet winny, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie blenderem lub mikserem, do momentu aż uzyskamy gęsty majonez. Dodaj świeże liście bazylii i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany majonez dodaj do sałatki.

W jednej porcji:

KCAL BIAŁKOTŁUSZCZEWĘGLOWODANYW. PRZYSWAJALNE
307,29,91 g24,4 g13,2 g4,36 g

Zupa chrzanowa 🍳

 SKŁADNIKI DLA 6 OSÓB: 

📍1,5 LITRA BULIONU DROBIOWO-WARZYWNEGO 
📍3 KIEŁBASKI BIAŁE 
📍200G TARTEGO, OSTREGO CHRZANU
📍1 ZĄBEK CZOSNKU
📍125ML SŁODKIEJ 30% ŚMIETANKI
📍200 G WĘDZONEGO BOCZKU (CHUDEGO)
📍6 JAJEK
📍NATKA PIETRUSZKI
📍SÓL, PIEPRZ KOLOROWY DO SMAKU
📍2 ŁYŻKI OLEJU RZEPAKOWEGO 

Przygotowanie:

Białą kiełbasę obsmażamy na odrobinie oleju. Przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy wraz z czosnkiem na wolnym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i czosnek, a dodajemy tarty chrzan i gotujemy ok 5 minut.

Do całości dodajemy słodką śmietankę i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku.

Boczek kroimy w cienkie plastry i smażymy z każdej strony na kruche chipsy. Część kruszymy i dodajemy do zupy, pozostały boczek podajemy na wierzchu każdej porcji wraz z jajkiem i kilkoma plastrami białej kiełbasy. Całość posypujemy natką pietruszki.

W jednej porcji:

KCAL BIAŁKOTŁUSZCZEWĘGLOWODANYW. PRZYSWAJALNE
42719,9 g35,1 g7,78 g1,03 g

Makowiec japoński 🍰


 
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI 
📍6 JAJEK
📍100 G KSYLITOLU
📍MAK NIEBIESKI SUROWY 200G
📍MASŁO EKSTRA 200 G
📍MIGDAŁY 150G
📍MLEKO 250 ML
📍ORZECHY MAKADAMIA 50 G
📍PROSZEK DO PIECZENIA 8 G 

Przygotowanie:

Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć na co najmniej 30 min. Odkryć i pozostawić do wystygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Zmielone migdały połączyć z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z ksylitolem, dodać żółtka, mak, zmielone orzechy z proszkiem. Posiekać pozostałe orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką z resztą ciasta. Osobno ubić białka i wymieszać delikatnie z masą. Piec w nagrzanym piekarniku 50 minut w temp 180 st. C. (góra – dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika.

W jednej porcji:

KCAL BIAŁKOTŁUSZCZEWĘGLOWODANYW. PRZYSWAJALNE
38610 g33,5 g17,7 g1,77 g

Lemon curd 🍋

 SKLADNIKI:
NA 10 PORCJI

📍SOK Z 3 CYTRYN
📍OTARTA SKÓRKA
📍100 G MASŁA EKSTRA
📍2 JAJKA
📍2 ŻÓŁTKA
📍KSYLITOL 90 G

Przygotowanie:

Cytryny sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę. Wlej sok z cytryny do rądelka, dodać skórkę z cytryny, ksylitol, jajka i żółtka. Podgrzewaj na małym ogniu ok. 2-3 minuty cały czas mieszając trzepaczką. Dodaj masło i podgrzewaj aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przelej do wyparzonego słoiczka. W lodówce możesz go trzymać max 2 tygodnie. Lemon curd świetnie sprawdza się do naleśników.

Polecam na śniadanie w Lany Poniedziałek 🙂

Smacznego 🐣

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.