Przepisy na Wielkanocny stół
Chcesz spróbować czegoś nowego na Święta? Polecam Ci swoje ulubione przepisy na Wiosenną sałatkę, bardzo wielkanocną Zupę chrzanową, Makowiec bez mąki i cukru oraz mój faworyt Lemon curd 🍋
Daj znać w komentarzu czy moje przepisy smakowały Twoim gościom ❤️
Wiosenna sałatka 🥑
SKŁADNIKI: | SKŁADNIKI NA DOMOWY MAJONEZ BAZYLIOWY: |
(PRZEPIS NA 5 OSÓB) 📍1/2 PORA1/2 SZKLANKI KOMOSY RYŻOWEJ/QUINOA NAJLEPIEJ CZARNA- ŁADNIE WYGLĄDA W SAŁATCE 📍2 PĘCZKI RZODKIEWEK (Z ZIELONYCH LIŚCI POLECAM ZROBIĆ PESTO) 📍6-8 OGÓRKÓW KONSERWOWYCH 📍1 AWOKADO 📍1/2 KALAFIORA 📍1 PĘCZEK KOPERKU 📍1 PĘCZEK SZCZYPIORKU DO PODANIA: 3-4 UGOTOWANE JAJKA NA TWARDO | 📍250 g oleju z pestek winogron albo olej rzepakowy 📍duża garść świeżych listków bazylii 📍1 łyżka octu winnego 📍1 łyżeczka musztardy Dijon 📍1 łyżeczka soli morskiej 📍świeżo zmielony pieprz Możesz też zblendować ulubiony majonez ze świeżymi listkami bazylii. |
Przygotowanie:
Komosę ryżową gotuj w garnku ze szklanką osolonej wody, pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po ugotowania odsączamy i czekamy, aż ostygnie.
Wszystkie warzywa dokładnie umyj – kalafior pokrój na tzw. drobne różyczki, rzodkiewki i ogórki konserwowe w cienkie plastry, por w talarki, szczypior i koperek na drobno. Całość przełóż do dużej miski i dodaj ugotowaną komosę. Dodaj domowy majonez i wymieszaj, do połączenia się wszystkich składników. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatę możesz podać z ugotowanymi jajkami na twardo i świeżym awokado.
Aby zrobić domowy majonez: do wysokiego naczynia nalej olej, dodaj żółtko jajka, musztardę, ocet winny, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie blenderem lub mikserem, do momentu aż uzyskamy gęsty majonez. Dodaj świeże liście bazylii i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany majonez dodaj do sałatki.
W jednej porcji:
KCAL | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | W. PRZYSWAJALNE |
307,2 | 9,91 g | 24,4 g | 13,2 g | 4,36 g |
Zupa chrzanowa 🍳
SKŁADNIKI DLA 6 OSÓB: |
📍1,5 LITRA BULIONU DROBIOWO-WARZYWNEGO 📍3 KIEŁBASKI BIAŁE 📍200G TARTEGO, OSTREGO CHRZANU 📍1 ZĄBEK CZOSNKU 📍125ML SŁODKIEJ 30% ŚMIETANKI 📍200 G WĘDZONEGO BOCZKU (CHUDEGO) 📍6 JAJEK 📍NATKA PIETRUSZKI 📍SÓL, PIEPRZ KOLOROWY DO SMAKU 📍2 ŁYŻKI OLEJU RZEPAKOWEGO |
Przygotowanie:
Białą kiełbasę obsmażamy na odrobinie oleju. Przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy wraz z czosnkiem na wolnym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i czosnek, a dodajemy tarty chrzan i gotujemy ok 5 minut.
Do całości dodajemy słodką śmietankę i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku.
Boczek kroimy w cienkie plastry i smażymy z każdej strony na kruche chipsy. Część kruszymy i dodajemy do zupy, pozostały boczek podajemy na wierzchu każdej porcji wraz z jajkiem i kilkoma plastrami białej kiełbasy. Całość posypujemy natką pietruszki.
W jednej porcji:
KCAL | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | W. PRZYSWAJALNE |
427 | 19,9 g | 35,1 g | 7,78 g | 1,03 g |
Makowiec japoński 🍰
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI |
📍6 JAJEK 📍100 G KSYLITOLU 📍MAK NIEBIESKI SUROWY 200G 📍MASŁO EKSTRA 200 G 📍MIGDAŁY 150G 📍MLEKO 250 ML 📍ORZECHY MAKADAMIA 50 G 📍PROSZEK DO PIECZENIA 8 G |
Przygotowanie:
Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć na co najmniej 30 min. Odkryć i pozostawić do wystygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Zmielone migdały połączyć z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z ksylitolem, dodać żółtka, mak, zmielone orzechy z proszkiem. Posiekać pozostałe orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką z resztą ciasta. Osobno ubić białka i wymieszać delikatnie z masą. Piec w nagrzanym piekarniku 50 minut w temp 180 st. C. (góra – dół). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika.
W jednej porcji:
KCAL | BIAŁKO | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY | W. PRZYSWAJALNE |
386 | 10 g | 33,5 g | 17,7 g | 1,77 g |
Lemon curd 🍋
SKLADNIKI: |
NA 10 PORCJI 📍SOK Z 3 CYTRYN 📍OTARTA SKÓRKA 📍100 G MASŁA EKSTRA 📍2 JAJKA 📍2 ŻÓŁTKA 📍KSYLITOL 90 G |
Przygotowanie:
Cytryny sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę. Wlej sok z cytryny do rądelka, dodać skórkę z cytryny, ksylitol, jajka i żółtka. Podgrzewaj na małym ogniu ok. 2-3 minuty cały czas mieszając trzepaczką. Dodaj masło i podgrzewaj aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przelej do wyparzonego słoiczka. W lodówce możesz go trzymać max 2 tygodnie. Lemon curd świetnie sprawdza się do naleśników.
Polecam na śniadanie w Lany Poniedziałek 🙂