Dietetyczny bazarek: CUKINIA 🥒
Jedno z bardziej popularnych warzyw końca lata. Należy do rodziny dyniowatych i z botanicznego punktu widzenia jest owocem. Mniej popularne w polskiej kuchni, ale również jadalne są też kwiaty cukinii. Dlaczego i kiedy warto po nią sięgać oraz jak przechowywać?
Dlaczego warto sięgać po cukinię?
📍 w dużej mierze składa się z wody, więc ma niski indeks glikemiczny (15), jest też niskokaloryczna (17 kcal w 100g) – idealne warzywo dla osób z cukrzycą, insulinoopornością czy na diecie redukcyjnej
📍 cukinia jest też lekkostrawna więc nadaje się zarówno dla osób starszych jak i jako jedne z pierwszych warzyw do rozszerzania diety maluszka już po 6 miesiącu życia
📍 ma dobry wpływ na oczy, zawarta w warzywie zeaksantyna i luteina zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej i chorób siatkówki,
📍 duża zawartość włókien pokarmowych reguluje procesy trawienne i zapobiega chorobom nowotworowym żołądka, trzustki i jelita grubego
📍 pektyny czyli rozpuszczalne frakcje błonnika działają pozytywnie w kontekście obniżenia cholesterolu.
📍 Potas zawarty w cukinii zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie i spożyty z żywnością nie w formie suplementu jest bezpieczniejszy, istnieje mniejsze ryzyko przedawkowania
📍 dla zwolenników ekologii dobra wiadomość – cukinia nie kumuluje metali ciężkich i azotanów.
Kiedy warto w diecie zrezygnować ze spożywania cukinii?
📍 Kiedy jesteś na diecie low fodmap i ograniczasz w pierwszym etapie diety wszystkie cukry fermentujące, wtedy bezpieczna ilość tego warzywa, czyli taka która nie będzie powodować nieprzyjemnych objawów żołądkowo-jelitowych to zaledwie 65 g, Czyli lepiej sobie darować 😊
Jak przechowywać cukinię?
📍 Jeśli planujesz przechowywać ją przez dłuższy czas, unikaj jej kontaktu z pomidorami i jabłkami, gdyż wydzielany przez nie etylen powoduje przyspieszone dojrzewania a w konsekwencji psucie się warzywa.
Zupa krem z cukinii 🥒
SKŁADNIKI NA 4 MAŁE MISECZKI | PRZYGOTOWANIE: |
600 g cukinii 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 mała cebulka np. szalotka 1 ziemniak 40 g selera 1/4 pora 1 zbecz czosnku 800 ml bulionu warzywnego lub wody z dodatkiem bulionetki o dobrym składzie np. Winiary Bulionetka warzywna 40 ml śmietany 18% | W garnku roztopić masło z oliwą. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją. Dodać pokrojone warzywa oraz czosnek świeży lub granulowany. Zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Dodać cukinię i pogotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Zupę zmiksować w stojącym blenderze na krem, pod koniec dodać śmietanę. |
KCAL | BIAŁKA | TŁUSZCZE | WĘGLOWODANY |
137 KCAL | 3,3 G | 8,7 G | 12,5 G |
Smacznego 🍓